Google+ Pomysłowe Pieczenie: Życzenia:-) i sernik pomarańczowy

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzenia:-) i sernik pomarańczowy

Wszystkim moim czytelnikom, tym którzy regularnie odwiedzają bloga i tym, którzy zaglądają tu sporadycznie lub przez przypadek, życzę spokojnych, pełnych miłości i życzliwości Świąt Bożego Narodzenia. Chciałabym by były to dla Was Święta wyjątkowe, nie takie zabiegane i szybkie lecz pełne relaksu i odpoczynku od zgiełku dnia codziennego i od tego całego zwariowanego świata. Do napisania w nowym, mam nadzieję również wyjątkowym roku 2013 :-)

Ostatnim postem w tym roku będzie wpis o serniku pomarańczowym. Jest to taki najprawdziwszy sernik o zwartej konsystencji i charakterystycznym smaku pomarańczy dzięki smażonej skórce oraz nie ma ani grama mąki. Celowo upiekłam go w dużej kwadratowej formie by był niski, ale jeśli wolicie wysokie serniki to jak najbardziej można go upiec w innej, mniejszej formie. Jak dla mnie ten wypiek jest najlepszym sernikiem na święta dlatego polecam tym, którzy wolą tradycyjne wypieki, bardziej od tych wyszukanych:-)


Sernik pomarańczowy
Źródło inspiracji: Kwestia smaku


Składniki:

Masa serowa:
  • 750 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego 3 krotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru lub ekstraktu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki smażonej skórki pomarańczowej lub skórki kandyzowanej
Spód sernika:
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 40 g mąki
Najpierw musimy przygotować spód sernika.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C, czekoladę rozpuścić np. w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić. Masło i cukier utrzeć na gładką i jasną masę. Mąkę i przyprawę piernikową przesiać przez sitko. Całe jajko ubić na pianę ( piana nie musi być sztywna ). Do utartej masy maślanej dodać czekoladę i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników na końcu dodać jajko, wymieszać na gładką masę.
Masę przelać do  dużej kwadratowej foremki ( 35 x 35 i wysokości 8 cm, jeśli chcemy mieć wysoki sernik proponuję użyć foremki 20 x 20 i wysokości 8 cm ), posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut aż na wierzchu zrobi się skorupka, ale ciasto nadal będzie miękkie i sprężyste. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika a temperaturę piekarnika zwiększyć do 175 st.C
W międzyczasie przygotowujemy masę serową.
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej to bardzo ważne zwłaszcza przy pieczeniu serników. Dlatego najlepiej wszystko wyjąć z lodówki na 2 godziny przed robieniem sernika.
W misie miksera na bardzo niskich obrotach zmiksować ser, serek mascarpone i startą skórkę pomarańczową, tak by powstała gładka masa. Następnie dodać w 3 turach cukier cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodać jajka jedno po drugim, miksując ok 30 sekund po każdym dodaniu. Wlać śmietankę, ekstrakt z wanilii i likier. Na końcu dodać smażoną skórkę z pomarańczy. Tak przygotowana masę serową wylać na upieczony wcześniej spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 st.C a następnie zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec 90 minut.
Po upieczeniu sernik należy stopniowo schładzać czyli najpierw wyłączyć piekarnik i pozwolić sernikowi przestygnąć, następnie uchylić drzwi piekarnika i pozwolić sernikowy kompletnie ostygnąć. Następnie zimny sernik bez przykrycia wstawić do lodówki na całą noc.
Można go polać polewą czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)
 
 

8 komentarzy:

  1. prezentuje się wyśmienicie!

    Wesołych, zdrowych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świąteczne pyszności! Taki pomarańczowy sernik to przysmak w sam raz dla mnie.
    Jeszcze raz, świątecznie, wszystkiego dobrego i najlepszego! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję unoszący się zapach tego sernika. Wesołych życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego co najlepsze na Święta. Sernik wygląda na wspaniały. Uwielbiam wszystko, co ma nutę pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O właśnie taki sernik za mną chodzi od pewnego czasu:) na chwilę obecną z braku czasu muszą mi wystarczyć Twoje zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny ten Twój serniczek, smaka mi narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Magdo:-) i cieszę się, że mnie odwiedziłaś:-)

      Usuń