Google+ Pomysłowe Pieczenie: Babka jogurtowo- cytrynowa

środa, 4 kwietnia 2012

Babka jogurtowo- cytrynowa


Ida  Święta Wielkanocne więc czas na babkę. Dziś podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobrą babkę:-). Muszę dodać że chyba najlepszą babkę jogurtową jaka w życiu jadłam. A przyznam się, że jadłam wiele:-). Jest mega puszysta, mega cytrynowa i mega maślana, nie za ciężka, po prostu idealna. Miałam ją zamrozić by była świeża na świątecznym stole, ale
nie zostało z niej nic tylko okruszki i smaczne wspomnienie. Choć miałam do wypróbowania kilka innych przepisów to jednak tą babkę upiekę raz jeszcze i może tym razem uda jej się dotrzeć na świąteczny stół-). Polecam!

Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 225 g masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 4 jajka, żółtka osobno i białka osobno
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 85 ml soku z cytryny ( 2 średnie cytryny)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 285 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
W misie miksera utrzeć masło i cukier na lekką i puszystą masę. Dodać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz jogurt, wymieszać do połączenia składników.
Suche składniki przesiać przez sitko. W drugiej misce ubić białka z sola na sztywną pianę.
Suche składniki połączyć z masą maślaną dodać łyżkę białek i wymieszać, następnie dodać  resztę białek, zamieszać do połączenia.
Foremkę do babki posmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotowana masę wlac do foremki. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez 15 minut, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na lukier:
  • 115 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
Do miski przesiać cukier puder, dodac sok z cytryny i wystarczającą ilość jogurtu tak by polewa była gładka i lejąca.
Polać ostygniętą babkę
Smacznego:-)



    8 komentarzy:

    1. wygląda wspaniale :), częstuję się

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziekuje:-), szkoda ze w realu nie moge poczestowac ale zapraszam do wyprobowania przepisu. Pozdrawiam

        Usuń
    2. Wygląda na puszystą i wilgotną zarazem;) Takie to ja lubię, a do tego piękny ma kolorek;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, jest i puszysta i wilgotna jednoczesnie dlatego mysle, ze jest najlepsza babka jogurtowa jaka jadlam:-). Pozdrawiam

        Usuń
    3. Bardzo apetyczne zdjęcia :)
      Jednak zgłaszany do akcji przepis zgodnie z zasadami powinien być opatrzony banerkiem lub linkiem. Proszę o poprawkę, wówczas będę mogła zaakceptować przepis :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziekuje, myslalam,ze umieszczenie banerka na blogu wystarczy:-), poprawilam i banerek akcji jest rowniez pod przepisem:-). Pozdrawiam

        Usuń
      2. Nie, o banerku z boku bloga w ogóle nie wspominałam. Chodzi o oznakowanie konkretnych przepisów :) Oczywiście dotyczy to również piernika, który zgłaszałaś :)
        Ten przepis już jest w akcji. Pozdrawiam! :)

        Usuń
    4. Fajna babka..dziękuję za udział w akcji..

      OdpowiedzUsuń