Google+ Pomysłowe Pieczenie: Pszenny chleb drożdżowy

wtorek, 6 marca 2012

Pszenny chleb drożdżowy


Jako, że jestem miłośniczką chlebów na zakwasie trudno było mnie przekonać do chlebów tylko na drożdżach. Ale również bardzo kocham swojego męża, który nie jada chlebów na zakwasie i to dla niego dałam się przekonać do pieczenia chlebów drożdżowych. Ten chlebek jest jego ulubionym. Przepis jest zlepkiem kilku przepisów znalezionych w internecie, wykorzystałam również metodę 'tang zhong' ('water roux') z blogu Trufla , dzięki której chlebek jest lekki i puszysty, idealny do porannych tostów.


Składniki:
  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży ( lub 10 g świeżych)
  • 150 ml mleka, o temperaturze pokojowej
  • 1  jajko, lekko roztrzepana
  • 3 łyżki 'water roux'
Do posmarowania chleba

1 roztrzepane jajko w 2 łyżkach mleka.

Przygotowanie 'water roux':
  • 25 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 ml zimnej wody

Mąkę wsypać do małego garnka o grubym dnie, przy użyciu trzepaczki mieszamy mąkę jednocześnie wlewając do niej wodę ( jednostajnym strumieniem).
Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i wciąż mieszając co chwila sprawdzamy temperaturę termometrem kuchennym. Gdy masa osiągnie temperaturę 65 st.C natychmiast zdejmujemy garnek z ognia. Jeśli termometru nie posiadacie, masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu i po zamieszaniu łyżeczką będzie widoczne dno garnka. Odstawić do ostygnięcia, użyć gdy osiągnie temperaturę pokojową.


Przygotowanie chleba:

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn). W mące łyżką zrobić dołek i wlać mleko, masło, roztrzepane jajko i 3 łyżki 'water roux'. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i nieklejące. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości ( ja zostawiam na 2 godzinki przy kaloryferze).

Formę  o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem i wysypać otrębami lub kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować bochenek i umieścić w foremce. Przykryć i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia.

Przed samym pieczeniem powierzchnię chleba posmarować mlekiem z jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec dodatkowe 15 - 20 minut w 200 st.C. Jeśli chleb jest dobrze wypieczony to postukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz