Google+ Pomysłowe Pieczenie: Piernik Świąteczny

środa, 28 marca 2012

Piernik Świąteczny

Piernik mojej mamy, najlepszy z najlepszych!
 



Najpyszniejszy piernik na świecie. Piernik mojej mamy:-). Bez niego nie byłoby Świąt zarówno Wielkanocnych jak i Bożego Narodzenia. Jest mięciutki, aromatyczny, korzenny,wilgotny, długo zachowuje świeżość i im starszy tym lepszy. Zapach jaki  roznosi się w domu podczas jego pieczenia jest nieziemski. Będzie Wam smakował:-). Polecam!


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 50 g  miodu
  • 175 g  cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 słoik powideł + drugi słoik na przełożenie piernika
W misie miksera utrzeć jajka i cukier na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać mleko, miód, przyprawy i sodę, wymieszać. Na końcu dodać powidła i olej. Krótko wymieszać aż wszystkie składniki się połączą.
Tak przygotowane ciasto przelać do dwóch keksówek ( 30 x 10 ), wysmarowanych maslem i posypanych kaszą manną. Piec w 170 st.C przez ok 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w foremkach przez 10 minut, po tym czasie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimny piernik przekroić na 3 części i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki lekko podgrzanej
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce. Miskę umieścić nad garnkiem z lekko wrzącą wodą. Pozostawić czekoladę do całkowitego roztopienia. Po roztopieniu zdjąć miskę z garnka i dodać do czekolady ciepłą śmietankę i masło,dokładnie wymieszać, aż masa będzie gładka, polać piernik.
Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz